L O A D I N G

Despre noi

Pentru a vă face o imagine completă asupra Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, vă invităm la o privire de ansamblu asupra acesteia, inclusiv prin intermediul unor Statistici la nivel mondial. Pentru o analiză mai atentă vă sugerăm parcurgerea Mărturisirii de Credință a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și a Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii recunoscut de Guvernul României.

Tot în scopul cunoașterii mai profunde a stilului de viață adventist, vă recomandăm vizionarea filmului “Adventiștii”, un documentar independent realizat de regizorul Martin Doblmeier (romano-catolic) în 2010.

Desigur, mai multe știri și informații diverse cu privire la implicarea Bisericii Adventiste în viața societății, vă stau la dispoziție pe acest site sau pe site-ul oficial al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România: www.adventist.ro

Pentru o cunoaștere nemijlocită vă invităm într-una dintre bisericile adventiste din Brașov sau din țară. Contrar ideilor preconcepute, nimeni nu va încerca să vă boteze sau să vă pocăiască “instant”, însă probabil vor depune toate eforturile să vă simțiți bine.

Istoricul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea Brașov “Maranatha”

Primii adventiști brașoveni

Primul adventist de origine brașoveană este Wilhelm Tentesch, de meserie brutar, amintit însă în contextul activității misionarului L. R. Conradi la Cluj în perioada 1890 – 1895 și a făcut parte din grupul primilor adventiști  transilvăneni .

Acesta devine primul lucrător biblic adventist, distribuind publicații religioase apoi pastor iar primele menționări cu privire la orașul Brașov le avem de la el: “În anul 1895, cu temere de Dumnezeu, am început lucrarea de colportaj (distribuire de literatură n.n.) în Brașov și localitățile din jur. De la Brașov am mers la Sighișoara, unde am lucrat cu multe suflete care s-au consacrat Domnului, fapt pentru care laud și binecuvântez pe Dumnezeu.” Într-un alt raport acesta menționează că “din anul 1896 și până în 1898 am lucrat în ținuturile Sibiului, Bistriței, Mediașului, Brașovului și în ținutul secuiesc…”

Activitatea lui Wilhelm Tentesch în colaborare cu pastorul J.F. Huenergardt s-a adresat în primul rând (cel puțin inițial) sașilor și maghiarilor din această regiune și a condus la înființarea primelor grupe de adventiști în Făgăraș, Sibiu, Arad, Dridif, Arpaș, Sighișoara, Șeica Mare, Viștea și desigur Brașov.

Primul adventist brașovean menționat de documente este Rosa Essig. Numele acesteia apare într-o scrisoare a pastorului J.F. Huenergardt datată 1898: “De aici (septembrie 1898) voi pleca la Brașov, unde avem o singură soră, pe nume Rosa Essig și câțiva prieteni ai adevărului” Din aceeași sursă aflăm că în 1900 au fost organizate Comunitățile Brașov și Făgăraș.

În 1908, apare și numele unei femei, Judith Fulop, acreditată ca lucrător biblic.

Deși într-un context negativ, al ignorării libertăților religioase, găsim și menționarea numelui pastorului Otto Schweneke din Brașov care devine în 1909 Președintele Câmpului Misionar al Țărilor Balcanice și se mută la Rusciuk în Bulgaria.: “În ceea ce privește libertatea religioasă în această perioadă de timp, pentru a putea activa, era necesară și o aprobare dată de Ministerul Cultelor fiecărui pastor, individual. De exemplu, pastorul Schweneke – care locuia la mama lui, la Brașov, strada Steinbruchgang 14, și care lucra cu succes la Sibiu, împreună cu fratele Horder – până la mijlocul anului 1909, nu primise aprobarea de a lucra la Brașov.”

Din rapoartele vremii, aflăm că în 1903, la Brașov, existau 8 membri, în 1905 erau 11, pentru ca în 1908 numărul acestora să fie de 22 (alte rapoarte arată de fapt 31 de persoane).

Între 18 – 22 noiembrie 1909 apare menționat faptul că a avut loc la Brașov a IX-a și ultima Adunarea Generală Anuală a Câmpului Misionar Maghiar și a doua de la organizarea Conferinței Maghiare (organizații administrative) și tot legat de acel an cu ocazia celei de-a IX-a Adunări Generale a Uniunii Germane este trimis din Elveția în Transilvania Hermann Meyer-Bartschy acesta mutându-se la Brașov unde va lucra cu Todor Petru.

În 1910, după reorganizarea teritorială, în acord cu noile granițe, la Brașov sunt raportate 36 de persoane iar două se pregăteau de botez, în 1911 apar 31 de membri (dintre care doar 15 locuiau în oraș) iar în 1914, înainte de Primul Război Mondial, apar 29 de adventiști de ziua a șaptea.

Institutul Biblic de la Stupini, Brașov

În 1931 este construită la Stupini o școală secundară și de misiune pastorală. Aceasta va funcționa vreme de zece ani (1932-1942) apoi va fi închisă în timpul celui de al doilea război mondial, când toate libertățile religioase au fost suspendate, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a fost închisă și școala confiscată pentru a fi folosită ca spital militar.

În 1945, școala, grav deteriorată, a fost returnată bisericii, reconstruită și re-dedicată în 1946. Timp de trei ani școala a prosperat din nou într-un climat de libertate religioasă fără precedent, până a fost confiscată din nou, de data aceasta de către guvernul comunist. Pentru următorii 40 de ani, campusul a fost folosit ca școală de poliție, centru de instruire pentru conducătorii comuniști și cazarmă militară. Între timp, un program limitat de instruire pastorală a fost susținut în diferite locații din București. După schimbările politice din 1989, biserica a făcut eforturi de redobândire a scolii. Într-un final, printr-o hotărâre judecătorească, biserica a revenit din nou deținătorului legal, în 1998. După renovări susținute școala a fost dedicată pentru a treia oară, la 15 iunie 2002.

Pentru că Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și-a construit, în 1994-1997, un nou colegiu, la Cernica, în apropierea Bucureștiului, fosta școală din Stupini-Brașov este folosită acum pentru diferite întâlniri și programe de instruire destinate laicilor dar și pastorilor.

Inaugurarea actualei clădiri a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea “Maranatha”

La 27 august 1976 este inaugurată actuala clădire a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea “Maranatha” pe strada De Mijloc nr. 47.

Sediu administrativ regional

La 1 septembrie 1989, ia ființă Conferința Brașov, având în componență județele Brașov, Covasna, Harghita, Prahova și Sibiu iar sediul este stabilit la Brașov, str. de Mijloc nr. 47, în actuala clădire a Bisericii. Situația însă nu durează foarte mult deoarece la 1 ianuarie 1992 prin reorganizarea administrativă la nivel național se înființează „Conferința Transilvania de Sud” cu sediul la Târgu Mureș. De atunci, aria de activitate se întinde pe teritoriul a cinci județe aflate în inima țării: Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, județe în care trăiesc aproximativ 10% din cetățenii României.

Sursă principală: Dumitru Popa, Pagini din istoria Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, 2008, Editura Viață și Sănătate

Notă: Documentul este încă în lucru și urmează a fi actualizat.