L O A D I N G

Liderii care contează: cum să influențezi în mai puțin de un minut

Azi vreau sa-ti scriu despre o regula simpla, despre care vorbeste Maxwell: in primele 30 de secunde ale unei conversatii, spune ceva incurajator. Cum iti suna?

Cred ca nu au trecut 30 de secunde, asa ca vreau sa-ti spun ca am incredere in tine. Nu te cunosc (desi mi-ar face placere sa te intalnesc la seminariile Academiei, care vor incepe spre sfarsitul anului, in marile orase; sau poate chiar sa pastram legatura prin email) dar stiu ca nu ai aparut la intamplare pe lume. Esti unic si ai o misiune speciala. Care este aceasta, ramane sa imi spui tu, dupa ce o descoperi.

Vezi tu, noi oamenii avem o problema: credem ca doar ceilalti sunt egoisti. Aceasta presupunere ne face sa consideram ca am facut destule gesturi dragute fata de altii, ca am spus suficiente cuvinte de incurajare, ca am observat suficient valoarea altora. Azi pot lua o pauza. Si-asa ma simt cam luat pe sus la serviciu, nici acasa nu-mi merge treaba tocmai bine…Deci, ce mai astepti? E randul tau sa-mi spui ceva de bine. Cat despre mine, voi astepta ca energia ta buna sa vina si la mine.

Iti pare comun scenariul asta? Toti ne permitem sa mai luam o pauza de la a lua initiativa in a spune ceva pozitiv. Pentru unii, aceasta pauza este deja un mod de viata.

Chiar asa! Cum iti incepi conversatiile? Spui banalul „ce mai faci” si nici macar nu reactionezi cand ti se spune: „bine”?

Cand intalnesc pe cineva, majoritatea oamenilor cauta moduri ca ei sa se simta bine. Cheia pentru regula de 30 de secunde este sa inversezi acest obicei. Cand iei contact cu cineva, in loc sa te concentrezi pe tine, cauta moduri de ai face pe ei sa arate bine.

Oamenii de impact isi fac timp inaintea unei intalniri sa se gandeasca la ce-ar putea spune ca sa incurajeze pe altii. Fie le multumesc pentru ceea ce au facut pentru ei, fie le vorbesc altora despre realizarile lor, fie ii lauda pentru o calitate personala, fie ii complimenteaza pentru cum arata. Iata lucrurile de care sa tii cont cand te intalnesti cu cineva:

Regula de 30 le arata oamenilor atentie, apreciere si ii afirma. In alte cuvinte, in primele 30 de secunde indreapta-ti atentia asupra altora si apreciaza-i intr-un fel sau altul.
Regula de 30 le da energie oamenilor. Intr-un studiu efectuat de psihologul Henry H. Goddard pentru a masura nivelul de energie al copiilor, s-a descoperit ca un cuvant de lauda ridica energia copiilor atunci cand sunt obositi. Cand erau criticati, ergograful (aparatul pe care l-a folosit) a aratat ca energia lor a scazut. Care este mediul pe care-l creezi in jurul tau?

Regula de 30 motiveaza. Motivatia ii ajuta pe oamenii care stiu ce ar trebui sa faca, sa treaca la actiune. Motivatia ii ajuta pe oamenii care stiu ce angajament sa faca, sa-l faca. Motivatia ajuta oamenii care stiu ce obicei sa intrerupa, sa-l intrerupa. Motivatia ajuta oamenii care stiu ce drum sa apuce, sa-l apuce.
Iar partea cea mai frumoasa este ca atunci cand ii incurajezi pe altii, asta te ajuta pe tine.
Aminteste-ti! Cei care ne adauga, ne atrag. Cei care ne iau, ne fac sa ne retragem. Tu din ce categorie esti?

0 Comments