L O A D I N G

„Tati, cât câştigi pe oră?”

În Biblie se găsesc multe directive care ne învaţă cum să relaţionăm unii cu alţii, ca părinţi . Copiilor, Biblia le spune: „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta” şi „Ascultaţi de părinţii voştri”. Părinţilor, Biblia le spune: „Învăţaţi-vă copiii” şi „Nu-i întărâtaţi la mânie”. Dumnezeu doreşte să avem relaţii bune, sănătoase, pozitive cu copiii noştri. Doreşte să medităm la relaţia pe care o avem cu El.
Se povesteşte cum un bărbat, întorcându-se de la muncă obosit şi nervos, l-a găsit pe fiul lui de 5 ani, aşteptându-l la uşă. Şi între cei doi a început următoarea conversaţie:
„Tati, pot să te întreb ceva?”
„Da, bine, ce e?”
„Tati, cât câştigi pe oră?”
„Asta nu e treaba ta. De ce mă întrebi aşa ceva?”, i-a răspuns omul mânios.
„Vreau doar să ştiu. Te rog, spune-mi cât câştigi pe oră?”
„Dacă insişti, câştig 30 de dolari pe oră.”
„Of,” a oftat băieţelul. „Tati, te rog, îmi împrumuţi un dolar?”
În acel moment, tatăl a explodat: „Dacă singurul motiv pentru care mi-ai pus întrebarea a fost să-mi ceri bani ca să-ţi cumperi nu ştiu ce prostie de jucărie, atunci, du-te imediat în camera ta!”
Băiatul s-a dus în camera lui şi a închis uşa. După ce tatăl s-a mai calmat, a început să se gândească: poate că băieţelul chiar avea nevoie să cumpere ceva cu dolarul acela… şi nici măcar nu-i cerea bani aşa de des. Tatăl s-a dus la uşa băiatului şi a intrat în cameră.
„Te-ai culcat?”, l-a întrebat.
„Nu, tati. Sunt treaz.”
„Ştii, m-am gândit că poate am fost prea aspru cu tine, mai devreme. Uite dolarul pe care l-ai cerut.”
Băiatul s-a ridicat din pat numai zâmbet. „O, mulţumesc, tăticule!” Apoi a băgat mâna sub pernă şi a mai scos nişte bancnote mototolite. Văzând aceasta, tatăl a simţit cum i se retrezeşte mânia. Băiatul îşi număra încet banii, apoi s-a uitat la tata.
„La ce mi-ai mai cerut bani dacă deja aveai?”, l-a întrebat morocănos tata.
„Pentru că nu aveam destui. Tati, acum am 30 de dolari. Pot să cumpăr o oră din timpul tău? Te rog, mâine vino mai devreme acasă. Mi-ar plăcea să luăm cina împreună.” 
Tatăl era zdrobit. Şi-a luat băiatul în braţe şi i-a cerut iertare.
Părinţi, iubiţi-vă copiii, învăţaţi-vă copiii şi nu vă exasperaţi copiii.
Copii de toate vârstele, iubiţi-vă părinţii, cinstiţi-vă părinţii şi ascultaţi de părinţii voştri.
Şi fie ca relaţia voastră să fie una de respect mutual, admiraţie reciprocă şi una din care să învăţaţi şi unii, şi alţii.
Amin.

Ştefăniţă Poenariu, pastor Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea “Maranatha” Braşov

0 Comments