L O A D I N G

Provocarea dragostei: Dragostea încurajează

Săptămâna 27

Căsătoria este un fel ciudat de a ne distorsiona vederea. Intrăm într-o astfel de relaţie, aşteptându-ne ca partenerul să ne împlinească speranţele şi să ne facă fericiţit. Numai că aceasta este o poruncă imposibilă pentru el. Aşteptările nerealiste cultivă dezamăgirea. Cu cât sunt mai mari aşteptările, cu atât este mai mare probabilitatea ca soţul sau soţia ta să te dezamăgească şi să-ţi producă frustrare.

Divorţul este aproape inevitabil atunci când oamenii refuză să le îngăduie partenerilor de viaţă să fie umani. Aşadar, este nevoie de o tranziţie în gândirea ta. Poţi alege să trăieşti prin încurajare, în loc să ai mereu aşteptări. Soţul sau soţia ta va fi probabil şi pe viitor aşa cum a fost în ultimii zece ani dacă tu nu-l/o încurajezi cu dragoste şi dacă Dumnezeu nu intervine.

Isus a ilustrat foarte limpede acest aspect atunci când a vorbit despre cei care văd paiul din ochiul fratelui lor, dar nu reuşesc să vadă bârna din propriul ochi. Nu cumva partenerul tău simte că trăieşte cu un inspector de paie?

Poate vei răsunde că problema nu este la tine, ci la celălalt. În ce te priveste, este nevoie ca amândoi să facă tot ce pot pentru ca o căsnicie să funcţioneze. Dacă partenerul tău vrea să nu mai fii atât de critic, trebuie să înţeleagă că problemele pe care le tot sesizezi sunt legitime. Prin asta tu nu urmăreşti să spui că tu eşti perfect, dar ţi se pare că ar trebui să poţi spune întotdeauna ce gândeşti.

Neajunsul unei asemenea atitudini este că puţini oameni sunt capabili să răspundă criticilor cu obiectivitate absolută.

Relaţia cu soţul sau soţia ta a început cu fiecare dintre voi făcând tot posibilul să-i facă pe plac celuilalt. Şi, deşi nu te-ai aşteptat ca lucrurile să rămână aşa pentru totdeauna, cu siguranţă nu-l vedeai aşa de păcătos sau mâniindu-se atât de tare pe tine.  Nu te-ai aşteptat niciodată ca acest bărbat sau aceastaă femeie care ţi-a promis că te va iubi să ajungă la punctul la care nici să nu te mai suporte.

Prin urmare, atunci când acest contrast izbitor se transformă în realitate, reacţia ta firească este să-i opui rezistenţă.

Dragostea este mult mai ingenioasă decât atât. În loc să-ţi pui partenerul în situaţia de a se răzvrăti, dragostea te învaţă să-i acorzi un cadru în care să poată fi el însuşi.  Trebuie să-ţi fixezi bine în minte că relaţia de căsătorie a fost făcută cu intenţia de a fi savurată şi plăcută pe parcurs. Este o prietenie unică, concepută de Dumnezeu însuşi, în care un bărbat şi o femeie trăiesc împreună cu imperfecţiunile şi defectele lor, încurajându-se unul pe celălalt, nu descurajându-se.

Biblia spune: “Intăriţi mâinile slăbănogite şi intăriţi genunchii care se clatină” (Isaia 35:3). “Mângâiaţi-vă şi intăriţi-vă unii pe alţii… să îmbărbătaţi pe cei deznădăjduiţi, să sprijiniţi pe cei slabi, să fiţi răbdatori cu toţii” (1 Tesaloniceni 5:11,14). Ia-ţi un angajament faţă de tine însuţi că vei renunţa în fiecare zi la aşteptările nerealiste şi vei deveni cel mai înfocat susţinător al partenerului tău de viaţă.  Şi atunci, soţul sau soţia ta va începe să se distingă drept persoana pe care a creat-o Dumnezeu să fie, plină de o nouă încredere în sine şi de o dragoste proaspătă faţă de tine.

Provocarea 27:

Elimină din căminul tău otrava aşteptărilor nerealiste. Gândeşte-te la un domeniu în care soţul sau soţia ta ţi-a spus că ai aşteptări prea mari şi cere-i iertare pentru că ai fost atât de dur(ă) cu el/ea. Promite-i că vei căuta să arăţi înţelegere şi arată-i dragostea ta necondiţionată.

“Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune” (Evrei 10:24)

 

Sursa foto

0 Comments