L O A D I N G

Provocarea dragostei: Dragostea cultivă intimitatea

Săptămâna 17

“Cine acoperă o greşeală caută dragostea, dar cine o pomeneşte mereu în vorbirile lui dezbină pe prieteni.” Proverbe 17:9

Poţi fi apropiat de multe persoane, dar nimic nu se compară cu apropierea dintre un soţ sau o soţie. Căsătoria este cea mai intimă dintre relaţiile umane.

Fiecare dintre noi vine pe lume cu dorinţa înnăscută de a fi iubit şi acceptat. Perspectiva de a ne împărţi casa cu o altă persoană care ne ştie până în cele mai adânci amănunte face parte din farmecul căsniciei.

Însă din această binecuvantare extraordinară se naşte totodată şi pericolul ei cel mai însemnat. Cineva care ne cunoaşte atât de intim poate să ne iubească la un nivel atât de profund cum nu ne-am imaginat vreodată că am putea fi iubiţi sau poate să ne producă răni atât de adânci încât niciodată nu se vor vindeca pe deplin. Este deopotrivă focul căsniciei şi frica de ea.

Ce experimentezi cel mai mult în căminul tău în această perioadă? Secretele pe care le cunoaşteţi unul despre celălalt sunt motive de ruşine sau de apropiere reciprocă? Partenerul tău se simte în siguranţă sau îi este teamă?

Dacă acasă nu este limanul după care tânjiţi, amândoi veţi fi ispitiţi să-l căutaţi în altă parte. S-ar putea să vă orientaţi spre o altă persoană, ori poate că veţi căuta mângâiere în muncă sau în activităţi recreative în afara casei.

Soţul sau soţia ta n-ar trebui să se simtă presat(ă) să devină perfect(ă) pentru a primi aprecierea ta. Biblia spune: “În dragoste nu este frică; ci dragostea desăvârşită izgoneşte frica; pentru că frica are cu ea pedeapsa; şi cine se teme n-a ajuns desăvârşit în dragoste.” (1 Ioan 4:18). Precum Adam şi Eva în gradina Edenului, apropierea voastră ar trebui să sporească şi mai mult intimitatea. Să fii “gol” şi să nu-ţi “fie ruşine” trebuie să coexiste în cadrul căsniciei tale – atât la nivel fizic, căt şi emoţional.

  1. Unele secrete au nevoie să fie corectate: de aceea, tu poţi fi un agent de vindecare – nu ţinând predici şi morală, nu prin critici, ci ascultand cu dragoste şi oferind sprijinul necesar.
  2. Alte secrete trebuie, pur şi simplu, accepate: ele fac parte din constituţia şi istoria acestei persoane. Şi, cu toate că aceste probleme vor fi neplăcute, ele trebuie întotdeauna tratate cu multă blândeţe şi delicateţe.

În ambele cazuri, ţine de tine, cum îţi vei exercita puterea. Partenerul tău de viaţă va şti sau că se gaseşte într-o oază de siguranţă, unde poate să facă greşeli, sau se va retrage în sine însuşi şi-l vei pierde pentru totdeauna.

Nimeni nu te ştie mai bine, decât Dumnezeu, Cel care te-a creat. Şi totuşi, Dumnezeu, care ne cunoaşte toate secretele, ne iubeşte în întregime, cum nici nu putem cuprinde cu mintea noastră. Cu atât mai mult noi, oameni imperfecţi, ar trebui să ne raportăm la partenerii noştri cu har şi înţelegere, acceptându-i aşa cum sunt şi asigurându-i că secretele lor sunt păstrate de noi în siguranţă.

Creşterea în intimitate ia întotdeauna timp, şi cu atât mai mult dacă a fost compromisă la un moment dat. Dar poţi să-ţi iei chiar astazi angajamentul să restabileşti intimitatea dintre voi.

Provocarea 17:

Hotărăşte-te să păstrezi secretele soţului sau soţiei tale şi sa te rogi pentru ele. Vorbeşte cu partenerul tău şi arată-i dragoste în ciuda acestor probleme. Ascultă-l/o cu adevărat atunci când îţi împărtăşeşte gânduri şi frământări personale. Fă-l/o să se simtă în siguranţă.

 

Sursa foto

0 Comments