L O A D I N G

Provocarea dragostei: Dragostea este necondiţionată

Săptămâna 10

Dacă cineva te-ar întreba: “De ce îţi iubeşti soţia?” sau “De ce îţi iubeşti soţul?” – ce ai răspunde?

Cei mai mulţi bărbaţi ar menţiona frumuseţea soţiei, simţul umorului, blândeţea, caracterul ei puternic. Poate că ar vorbi despre modul cum găteşte, despre talentul ei în decoraţiuni sau despre calităţile ei deosebite ca mamă.

Femeile ar spune probabil câte ceva despre înfăţişarea sau personalitatea soţului lor. L-ar aprecia pentru fermitate şi consecvenţă. Ar spune că îl iubesc pentru că este întotdeauna acolo la nevoie. Pentru că este generos. Pentru că le dă o mână de ajutor.

Cum ar fi dacă, de-a lungul anilor, soţul sau soţia ta ar înceta să mai fie aşa. Ai continua să-l/o iubeşti? În baza răspunsurilor de mai sus, singurul răspuns logic ar fi “Nu”. Dacă motivele pentru care îţi iubeşti partenerul de viaţă au toate de-a face cu calităţile sale – şi dacă dintr-o dată aceste calităţi dispar – nu mai ai niciun temei pentru dragostea ta.

Singura cale pentru ca dragostea să ţină o viaţă întreagă este să fie necondiţionată. Adevărul este acesta: dragostea nu este determinată de persoana iubită, ci de persoana care alege să iubească.

Biblia se referă la acest gen de dragoste folosind termenul grecesc agape.

Agape diferă de alte tipuri de dragoste – cum sunt phileo (prietenia) şi eros (dragostea sexuală). Atât prietenia, cât şi viaţa sexuala au, bineînţeles, un loc important în cadrul căsătoriei şi sunt în mod cert parte a casei pe care o faceţi împreună. Dar dacă mariajul tău depinde doar de interesele comune sau de o viaţă sexuală sănătoasă, atunci fundamentul relaţiei voastre este instabil.

Phileo şi eros sunt mult prea selective în natura lor şi pot fluctua în funcţie de sentimente. Dragostea agape, în schimb, este altruistă şi necondiţionată. Aşadar, dacă la baza căsniciei voastre nu stă acest tip de dragoste, uzura timpului şi greutăţile vieţii o vor distruge. Dragostea agape se manifestă “în sănătate şi în boală”, “în sărăcie şi în bogăţie”, “la bine şi la greu”. Este singurul fel de dragoste adevărată.

Şi asta pentru că agape este genul lui Dumnezeu de dragoste. El nu ne iubeşte pentru că merităm să fim iubiţi, ci pentru că El este foarte iubitor. Biblia spune: “Şi dragostea stă nu în faptul că noi L-am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi şi L-a trimis pe Fiul Său ca jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre.” 1 Ioan 4:10

Dacă un bărbat îi spune soţiei sale “nu mai sunt îndrăgostit de tine”, el îi spune, de fapt: “niciodată nu te-am iubit necondiţionat”. Dragostea lui se baza pe sentimente sau pe circumstanţe, nu pe un angajament.  Asta se întâmplă atunci când o căsnicie este zidită pe dragostea phileo sau eros. Trebuie să existe o fundaţie mai rezistentă decât o simplă prietenie sau o atracţie sexuală. Dragostea necondiţionată, dragostea agape, nu va fi deteriorată de timp sau de circumstanţe.

O astfel de căsnicie este greu de construit şi vom reuşi să o construim când îi vom da voie lui Dumnezeu să înceapă să crească în noi dragostea Lui. Dragostea care “acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul” (1 Corinteni 13:7) nu vine din interior. Ea poate veni numai de la Dumnezeu.

De-acum încolo tu nu vei mai spune: “Te iubesc pentru că… “, vei spune pur şi simplu: “Te iubesc, punct”.

Provocarea 10:

Fă în această săptămână ceva ieşit din comun pentru partenerul tău de viaţă – ceva care să-i arate (atât ţie, cât şi lui) că dragostea ta se bazează pe alegerea ta, şi pe nimic altceva. Demonstează-i dragostea ta, pur şi simplu din bucuria de a-i fi partener de căsătorie.


Sursa foto.

0 Comments