L O A D I N G

Provocarea dragostei: Dragostea face impresie bună

Săptămâna 9

“Spuneţi-vă sănătate unii altora cu o sărutare de dragoste.” 1 Petru 5:14

Am parcurs deja mai mulţi paşi din această călătorie. Să ajungi să demonstrezi practic aspecte ale dragostei precum răbdarea, bunătatea şi încurajarea nu este întotdeauna uşor, dar este, în mod cert, de o importanţă crucială pentru o relaţie sănătoasă.

Aşadar, a-ţi perfecţiona formula de salut cu care îţi întâmpini soţul sau soţia dimineaţa poate părea neimportant, dar această chestiune aparent neînsemnată are, de fapt, o semnificaţie surprinzătoare.

Poţi spune foarte multe despre starea relaţiei unui cuplu din modul în care se salută. Îi poţi citi din expresiile de pe chip şi din cum îşi vorbesc unul altuia. Sau chiar şi mai evident, din contactele lor fizice. Dar cât de multă importanţă ar trebui să acorzi salutului?

Biblia vorbeşte despre salut mai mult decât probabil te-ai aştepta. Apostolul Pavel şi-a făcut timp să-şi încurajeze cititorii să se salute călduros unii pe alţii atunci când se întâlnesc. De fapt, spre sfârşitul epistolei sale către romani, le-a cerut credincioşilor să salute din partea lui 27 de prieteni. Mai mult, şi-a făcut timp să-i menţioneze pe fiecare pe nume.

Totuşi, atitudinea aceasta nu se limitează doar la cercul de prieteni. Isus a observant în Predica de pe Munte că până şi păgânii vorbesc cu bunătate faţă de cei dragi. Asta e usor pentru oricine. Dar El a făcut un pas mai departe şi a subliniat că a fi evlavios înseamnă să fii destul de smerit şi plin de har încât să te adresezi cu bunătate chiar şi duşmanilor tăi.

S-ar putea să te întâlneşti cu o persoană pe care nu o prea simpatizezi, şi totuşi să o saluţi din curtoazie. Deci, dacă eşti atât de drăguţ şi politicos cu alţi oameni, soţul sau soţia ta nu merită macar acelaşi tratament? Sau de zece ori mai mult?

Probabil că nu te gândeşti prea des la aceste detalii – primul lucru pe care i-l spui când te trezeşti dimineaţa, tonalitatea vocii atunci când vorbiţi la telefon, diferenţa pe care ar face-o pentru soţul sau soţia ta mărturisirea din fiecare dimineaţă că te bucuri cu toată fiinţa ta să-i vezi chipul.

Aminteşte-ţi de pilda lui Isus despre fiul risipitor. Acest bărbat tânăr şi rebel şi-a cerut banii din moştenire şi i-a irosit pe un stil de viaţă nesăbuit. Curând însă, deciziile sale proaste l-au prins din urmă şi a juns să mănânce resturi într-o cocină de porci. Umilit şi ruşinat şi-a repetat în gand cum avea să-i ceară iertare tatălui. Dar salutul de care a avut parte nu a fost cel imaginat: “Pe când se afla încă departe, tatăl său l-a văzut, a alergat înaintea lui, l-a îmbrăţişat şi l-a sărutat mult.” Luca 15:20

Acest scenariu a fost de departe cel la care se aştepta. Oare cum s-o fi simţit primind îmbrăţişarea tatălui? Ce rol crezi că a avut acest salut în relaţia lor?

Ce fel de salut l-ar face pe partenerul tău să se simtă la fel? Cum ai putea să-i încânţi simţurile printr-un cuvânt bun, printr-o atingere sau printr-un ton dulce al vocii?

Gândeşte-te la oprtunitatea pe care o aveţi de a vă saluta unul pe celălalt în mod regulat: când intraţi pe uşă, când vă întâlniţi la cină, când vă spuneţi noapte bună etc.

Gândeşte-te la saluturile tale. Le foloseşti într-un mod adecvat? Partenerul tău se simte valoros şi apreciat? Se simte iubit? Chiar şi în momentele în care nu vă înţelegeţi prea bine, poţi să diminuezi tensiunea şi să-i acorzi valoare după modul în care îl saluţi.

Ţine minte, dragostea este o alegere. Aşa că alege să-ţi schimbi modul de a saluta. Alege să iubeşti.

Provocarea 9:

Gândeşte-te la un mod specific în care ai vrea să-ţi saluţi săptămâna aceasta soţul sau soţia. Fă acest lucru zâmbind şi cu entuziasm. Apoi, hotărăşte-te să-ţi schimbi modul de a saluta, astfel încat acesta să reflecte dragoste.

 

Sursa foto.

0 Comments