L O A D I N G

Provocarea dragostei: Dragostea luptă cinstit

Săptămâna 13

Aş începe prin a vă întreba dacă v-aţi certat vreodată cu soţul sau soţia? Dar anul acesta? Poate chiar săptămâna aceasta?

Din nefericire, certurile sunt inevitabile într-o căsătorie. Şi invitabilul este dat de faptul că soţul şi soţia sunt două fiinţe imperfecte şi diferite una de cealaltă.

Şi, odată cu legământul de la altar, cei doi au intrat într-un proces ce poate fi numit „despachetarea” celuilalt. Rând pe rând, straturile de poleială sunt îndepărtate, expunând privirii probleme intime şi obiceiuri secrete.

De asemenea, nici mediul nu face mai uşor acest proces. Furtunile vieţii au început să testeze şi să descopere „materialul” din care cei doi sunt făcuţi.

Şi iată scena perfectă pentru o ceartă. 

Provocarea din acestă săptămână nu vă va ajuta să nu vă mai certaţi niciodată cu partenerul. Nu va da pe uşă afară conflictele din căsnicia voastră. Provocarea de săptămâna aceasta vă va ajuta, în schimb, să abordaţi conflictul într-o manieră care să vă treacă dincolo de el mai puternici. Şi mai ales împreună.

Cuplurile se ceartă fie cu scopul de a-şi exprima nemulţumirile, frustrările, aşteptările, fie se ceartă pentru a determina evoluţia unei situaţii.

Ca orice interacţiune umană, şi cearta trebuie să se supună unor reguli. Lipsa regulilor într-o ceartă va duce la lipsa limitelor. Şi atunci ne vom permite orice. Mândria, mânia, egoismul şi critica vor prelua frâiele.

Materialul pe care îl avem în studiu propune două categorii de reguli. Reguli de tip noi şi reguli de tip eu.

Regulile de tip noi se pot aplica în orice ceartă:

  1. Nu vom menţiona niciodată divorţul;
  2. Nu vom menţiona niciodată probleme din trecut, vom discuta doar chestiuni recente;
  3. Nu ne vom certa niciodată în public;
  4. Nu ne vom certa niciodată în faţa copiilor;
  5. Nu ne vom atinge niciodată într-un mod vătămător;
  6. Nu ne vom culca niciodată supăraţi unul pe celălalt;
  7. Vom lua o pauză pentru a ne reevalua poziţia şi pentru a ne pune ordine în ganduri;
  8. Eşecul nu este o opţiune.

A doua categorie de reguli, regulile de tip eu, ţin doar de mine şi le voi aplica indiferent de decizia partenerului. Iată câteva exemple:

  1. Întâi voi asculta şi apoi voi vorbi. „Orice om să fie grabnic la ascultare şi încet la vorbire”, spune Iacov;
  2. Îmi voi rezolva întâi propriile probleme (ştiţi istoria cu paiul şi bârna);
  3. Voi vorbi cu blândeţe şi nu voi ridica tonul; „un răspuns blând potoleşte mânia”.

În acestă săptămână suntem provocaţi să învăţăm să trecem împreună prin conflicte, să devenim mai apropiaţi, mai plini de încredere unul în celălalt, mai intimi.

Iar dragostea ne aminteşte că mariajul nostru este valoros; că iubirea faţă de partener este mai importantă decât orice lucru din cauza căruia ne certăm. „Dacă o casă este dezbinată împotriva ei înseşi, casa aceea nu poate dăinui”.

Nu uitaţi: stabiliţi împreună cu partenerul vostru reguli adecvate de care să ţineţi cont într-o ceartă. Dacă acesta nu colaborează vă răman întotdeauna regulile de tip eu.

Provocarea 13:

Vorbeşte cu soţul sau soţia ta despre implementarea unor reguli adecvate de “bătaie”. Dacă partenerul tău nu este gata pentru acest lucru, formulează-ţi propriile reguli dupa care să “lupţi”. Ia hotărârea fermă să te ţii de ele când se va ivi următoarea neînţelegere.

 

Sursa foto

0 Comments