Săptămâna 8
“Dragostea este tare ca moartea, şi gelozia este neînduplecată ca locuinţa morţilor; jarul ei este jar de foc, o flacără a Domnului.” Cântarea Cântărilor 8:6
Gelozia este unul dintre cele mai puternice impulsuri cunoscute în om. Provine de la rădăcina cuvântului “zel” şi înseamnă “a arde cu foc intens”. Scriptura spune foarte explicit: “Furia este fără milă şi mânia năvalnică, dar cine poate sta împotriva geloziei?” Proverbe 27:4
Exista două forme de gelozie:
- Legitimă: bazată pe dragoste – ea ţâşneşte atunci când cineva drag, care îţi aparţine, îşi întoarce inima de la tine şi te înlocuieşte cu altcineva;
- Nelegitimă: bazată pe invidie.
Biblia îl descrie pe Dumnezeu ca având o gelozie legitimă, îndreptăţită faţă de poporul Său. Dumnezeu tânjeşte adânc după noi, dorindu-şi ca noi să-L păstrăm pe El ca prima noastră dragoste. El nu vrea să lăsăm nimic altceva să-L depăşească în importanţă în inimile noastre. Biblia ne avertizează să nu ne închinăm altcuiva decât Lui, pentru că “Domnul Dumnezeul tău este un foc mistuitor, un Dumnezeu gelos”. Deuteronom 4:24
Gelozia nelegitimă este opusă dragostei, ea izvorăşte din egoism. Asta înseamnă să fii gelos pe cineva, să fii “măcinat de invidie”.
Dacă nu-ţi topeşti mânia învăţând să-i iubeşti pe ceilalţi, s-ar putea ca în cele din urmă să ajungi să complotezi împotriva lor. Biblia spune că invidia duce la lupte, certuri şi la orice lucru rău. (Iacov 3:16; 4:1-2)
Găsim şi în Biblie un fir al geloziei aprinse:
- Prima omucidere cauzată de dispreţul pe care Cain şi l-a manifestat faţă de Abel pe motiv că Dumnezeu a privit cu plăcere la ofranda fratelui său;
- Sara şi-a alungat slujnica, din cauză că Agar putea să aiba copii, iar ea nu;
- Fraţii lui Iosif au văzut că el era favoritul tatălui, aşa că l-au aruncat într-o groapă şi l-au vândut ca sclav… etc.
De obicei nu devii gelos pe străinii cu care n-ai nimic de împărţit. Cei pe care eşti tentat să-i invidiezi sunt în primul rând cei cu care împarţi aceleaşi domenii de activitate. Dar, daca nu eşti atent, gelozia îţi poate infecta şi căsnicia.
Când v-aţi căsătorit, tu ai primit rolul de a deveni cel mai mare susţinător al partenerului tău şi căpitanul clubului ei/lui de admiratori. Aţi devenit una şi aţi fost meniţi să vă bucuraţi unul de celălalt. Dar, dacă egoismul este la putere, orice lucru bun care se întâmplă numai unuia dintre cei doi poate fi un catalizator al invidiei, în loc să atragă felicitări.
Fiindcă dragostea nu este egoistă şi îi aşază pe ceilalţi înainte, ea refuză să lase gelozia să o învăluie. Dragostea te face să sărbătoreşti succesele partenerului tău, nu să le deteşti. Îl priveşti pe celălalt ca pe o întregire a ta, nu ca pe un rival.
Este timpul să laşi dragostea, smerenia şi recunoştinţa să înăbuşe gelozia care-ţi zvâcneşte în inimă. Este timpul să dai voie succeselor partenerului tău să vă atragă mai mult unul spre celălalt şi să vă ofere oportunităţi extraordinare de a vă arăta o dragoste autentică.
Provocarea 8:
Hotărăşte-te să devii cel mai mare admirator al partenerului tău de viaţă şi să alungi orice gând de gelozie. Pentru a te ajuta să-ţi fixezi inima pe soţul sau soţia ta şi pe realizările sale, ia lista de spătămâna trecută cu lucrurile negative şi arde-o discret. Apoi, împărtăşeşte-i soţului sau soţiei tale cât de mult te bucuri de cel mai recent succes al lui/ei.
“Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură, plângeţi cu cei ce plang.” Romani 12:15
Sursa foto