L O A D I N G

Provocarea dragostei: Dragostea nu este egoistă

Săptămâna 3

Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească. În cinste, fiecare să dea întâietate altuia. (Romani 12:10)

Dacă ar fi să găsim un cuvânt fundamental opus dragostei, acela ar fi egoism.  Din păcate, egoismul este imprimat în fiecare persoană încă de la naştere.  Este o trăsătură pe care o detestăm în alţii, dar pe care o justificăm în noi înşine.

Oare de ce avem standarde atât de permisive faţă de noi înşine şi aşteptări atât de înalte faţă de celălalt? Raspunsul e o pastilă greu de înghiţit: suntem cu toţii egoişti.

Când un soţ îşi pune interesele, dorinţele şi priorităţile mai presus de cele ale soţiei sale, este o dovadă de egoism. Când o soţie se plânge constant de cât de mult timp şi energie cheltuieşte pentru a împlini nevoile soţului ei, este o dovadă de egoism. Căci “dragostea nu caută folosul său” (1 Corineteni 13:5). Dragostea adevărată caută oportunităţi de a spune DA.

Un aspect ironic al egoismului este că până şi acţiunile generoase se pot dovedi egoiste dacă urmăresc să câştige motive de laudă sau să primească o răsplată. La urma urmei, iei decizii fie din dragoste faţă de ceilalţi, fie din iubire de sine.

Dragostea nu este niciodată satisfacută decât de fericirea celorlalţi. Nu poţi acţiona în acelaşi timp din dragoste adevarată şi din egoism.  Dacă alegi să-ţi iubeşti partenerul/partenera, va trebui să spui NU lucrurilor pe care le vrei tu, ca să poţi spune DA nevoilor lui/ei, ceea ce presupune să pui fericirea celuilalt mai presus de propria fericire.  Asta nu înseamnă că tu nu vei putea experimenta niciodată fericirea, ci doar că nu-i vei refuza partenerului tău fericirea numai ca să te poţi bucura în linişte de fericirea ta.

Dragostea aduce, de asemenea, bucurie interioară. Când faci o prioritate din satisfacerea partenerului tău, vei cunoaşte o împlinire personală ce nu poate fi dobândită  prin acţiuni egoiste. Este beneficiul pe care Dumnezeu l-a creat şi rezervat numai celor care manifestă dragoste autentică.

Dacă îţi este greu să-ţi sacrifici dorinţele în beneficiul partenerului, atunci s-ar putea să ai o problemă cu egoismul.  Pune-ţi următoarele întrebări:

  • Urmăresc cu adevărat binele suprem al partenerului?
  • Vreau într-adevăr ca el să se simtă iubit de mine?
  • Conştientizează faptul că eu mă gândesc mai mult la interesele lui?
  • Nu cumva mă vede urmărindu-mi mai întai propriile interese?

Fie că-ţi place sau nu, ţi-ai format o reputaţie în ochii celor din jur. Fii conştient că şi partenerul tău are provocarea de a iubi o persoană egoistă. Aşadar, impune-ţi să fii cel dintâi care-i arată dragostea adevarată, având ochii larg deschişi spre orice asemenea oportunităţi.

Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi. (Filipeni 2:3)

 

Provocarea 3: 

Lucrurile în care îţi investeşti timpul, energia şi banii vor deveni prioritate pentru tine. Este greu să-ţi pese de ceva în care nu investeşti.  În pararel cu reprimarea comentariilor negative, petrece un timp special cu el/ea sau cumpără-i  partenerului tău ceva care să-i sugereze faptul că te-ai gândit la el/ea săptămâna aceasta (dacă ai talent la ceva ar fi cel mai frumos să modelezi ceva cu propriile mâini).

Sursa foto.

0 Comments