L O A D I N G

Provocarea dragostei: Dragostea nu este irascibilă

Săptămâna 6

Cel încet la mânie preţuieşte mai mult decât un viteaz şi cine este stăpân pe sine preţuieşte mai mult decât cine cucereşte cetăţi. Proverbe 16:32

A fi irascibil înseamnă “a fi pe muchie de cuţit”. Cât pe-aci să te declanşezi. Dar când dragostea este pusă sub presiune, ea  nu se distorsionează. Problemele minore nu declanşează reacţii majore. De fapt, dragostea nu se mânie şi nu se simte rănită decât atunci când are un motiv legitim şi justificat în ochii lui Dumnezeu.

Dacă rămâi mereu sub influenţa dragostei, vei fi o desfătare, şi nu un nesuferit. Cercetează-te: sunt eu o adiere blândă sau o furtună ce stă sa se dezlănţuie?

Sunt cel puţin 2 motive fundamentale care îi fac pe oameni să devină irascibili: stresul şi egoismul.

Stresul: stresul te împovărează, te stoarce de energie, îţi şubrezeşte sănătatea şi te face să devii irascibil. Cauzele stresului pot fi:

 1. Relaţionale – certuri, despartiri;
 2. Excesele – în muncă, în plăceri, în cheltuieli;
 3. Deficienţele – prea puţină odihnă, hrană sau mişcare.

Biblia te ajută să eviţi stresul nesănătos:

 • Te învaţă să laşi dragostea să-ţi conducă relaţiile, ca să nu ajungi prins în certuri inutile (Îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă răbdare. Îngăduiţi-vă unii pe alţii şi, dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi. Dar mai presus de toate acestea îmbrăcaţi-vă cu dragostea care este legătura desăvârşirii. Coloseni 3:12 – 14)
 • Te învaţă să te rogi în frământările tale în loc să le înfrunţi singur (Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus. Filipeni 4:6 – 7)
 • Te învaţă să delegi când eşti extenuat (Ce faci tu nu este bine. Te istoveşti singur şi vei istovi şi poporul acesta.. căci lucrul este mai presus de puterile tale şi nu-l vei putea face singur. … am să-ţi dau un sfat şi Dumnezeu va fi cu tine…. Dacă vei face lucrul acesta şi dacă Dumnezeu îţi va porunci aşa, vei putea face faţă lucrurilor şi tot poporul acesta va ajunge fericit la locul lui. Exod 18:17 – 23)
 • Te învaţă să eviţi excesele (Dacă dai peste miere, nu mânca decât atat cât îţi ajunge… Proverbe 15:16)
 • De asemenea, ne învaţă să ne luăm un Sabat, o zi rezervată pentru închinare şi odihnă. Aceasta îţi îngăduie un timp adecvat în care să te refaci, să te reorientezi şi să aduci un moment de respiro în programul tău săptămânal.

Dragostea:

 • te va îndemna să ierţi, în loc să porţi pică;
 • să fii recunoscător, nu lacom;
 • să fii mulţumit, în loc să te afunzi în şi mai multe datorii;
 • te încurajează să fii fericit atunci când altcuiva îi merge bine, în loc să te frămânţi toată noaptea de invidie;
 • îţi aduce aminte să faci o prioritate din familia ta, în loc să o sacrifici pentru promovare la serviciu.

Şi, în final, în orice decizie, dragostea îţi reduce stresul şi te ajută să te eliberezi de veninul care ar putea să ţi se strângă în suflet. Apoi îţi pregăteşte inima pentru a răspunde partenerului tău cu răbdare şi încurajare, nu cu mânie şi exasperare.

Provocarea 6:

Decide săptămâna aceasta ca în circumstanţele dificile ale căsniciei tale să reacţionezi cu iubire, nu cu nervozitate. Începe prin a face o listă cu toate domeniile în care ai nevoie să adaugi un moment de respiro programului tău. Apoi, enumeră toate motivaţiile greşite pe care trebuie să le elimini din viaţa ta.

 

Sursa foto

0 Comments